Тел: + (359 2) 865 04 26
Следете ни:

ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ (ПМС) И МЕНОПАУЗА – СЪВРЕМЕННО РЕШЕНИЕ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СИМПТОМИТЕ

ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ (ПМС) И МЕНОПАУЗА – СЪВРЕМЕННО РЕШЕНИЕ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СИМПТОМИТЕ

Д-р Тихомир Гемеджиев придобива специалност по акушерство и гинекология през 2000 г. Специализира мамология и вече 22 години се занимава с женско здраве. Д-р Гемеджиев ръководи отделението по гинекология за хирургия на млечната жлеза в Болница “Св. София”.

Попитахме д-р Тихомир Гемеджиев за проблемите, свързани с женското здраве и какви са възможните терапии за справяне със симптомите на предменструалния синдром (ПМС) и менопаузата, през които преминава всяка жена. Вижте какви са неговите отговори на въпросите по-долу.

 1.   Д-р Гемеджиев, какви са основните причини за болка в гърдите при жените?

Болката в гърдите е често срещано оплакване при жените и може да се прояви като чувствителност в областта на гърдите, като тъпа болка, която се появява от време на време или като остра болка, която обикновено засяга едната гърда в точно определено място. Освен анатомични фактори (травма, кисти, операция и др.), бременност и кърмене, лечението с някои хормонални лекарства и контрацептиви, много често се касае за дисбаланс в хормоналните нива. Повишена чувствителност, тежест и болки в гърдите са симптоми, които обикновено се появяват след овулацията и постепенно отслабват с настъпване на менструалното кървене. Тези различни усещания са характерни за „Предменструалния Синдром“ или така нар. ПМС, който влияе както върху физическото, така и върху психическото състояние на жената.

2.  Каква е разликата между болката в гърдите в следствие на ПМС и болка, която е индикатор за сериозен проблем?

Всяка 5-та жена на възраст между 25 и 40 години страда от ПМС, а симптомите са добре познати – напрегнати, подути и болезнени гърди, придружени с болка и подуване на корема, а също така са възможни нарушения в месечния цикъл. Важно е да отбележим, че ПМС е състояние, което не бива да подценяваме, защото влияе върху емоциите на жената, в следствие на което се появяват други симптоми като нервност, раздразнителност, сънливост, увеличен апетит, повишена чувствителност, в някои случаи дори депресия. Болката в гърдите, в следствие на ПМС обикновено е двустранна и оплакванията отшумяват след цикъл. Ако болката в гърдите продължава дори след приключване на менструалния цикъл, засяга само едната гърда или е прекалено силна, задължително трябва да се консултирате с мамолог, който чрез ултразвуково изследване да изключи възможността за по-сериозен проблем.

3.  Как можем да облекчим симптомите на Предменструалния Синдром (ПМС)?

Симптомите на ПМС нарушават неимоверно физическото състояние и душевното спокойствие на жената. В забързаното си ежедневие, много жени получават неразположения около месечния цикъл, приемайки ги за нещо нормално. Но, когато това продължава дълго и цикъла е прекалено болезнен, а гърдите подути и болезнени е необходимо да вземем мерки, за да възстановим нормалния ритъм на живот и да повишим самочувствието. Една добра възможност за облекчаване и намаляване на симптомите на ПМС ни предоставя лекарствения продукт Фемикур Н капсули. Съдържа сух екстракт от плодове на Аврамово дърво - „Vitex Agnus Castus“ или така наречения „Монашески пипер“. Фемикур Н е изключително богат на флавоноиди, иридоидни глюкозиди и терпеноиди. Комбинацията от изброените вещества има мощно въздействие върху контролния център на управление на хормоналния цикъл в мозъка и намалява повишената секреция на хормона пролактин, което го прави изключително ценен при лечението на мастодиния. Типичните физически, а също и психологически симптоми на ПМС могат да бъдат подобрени ефективно с този нехормонален растителен продукт, разработен специално за възстановяване на менструални нарушения и облекчаване на оплакванията, предшестващи началото на менструацията (пременструален синдром), като чувство за напрежение и подуване в гърдите (мастодиния).

4.  Типичните неразположения на ПМС могат ли да бъдат симптом на бременност? Как можем да ги различим?

Да, могат! Симптомите на ПМС наистина много наподобяват симптомите при ранна бременност. Трудно можем да ги разграничим, въпреки че някои жени споделят, че познавайки поведението на тялото си, могат да разграничат ПМС и бременност. Разбира се, при липсата на месечно кървене и ПМС, който продължава повече от 2 седмици с по-интензивни симптоми е много вероятно да се касае за бременност.

5.  Хормоналния дисбаланс при жените провокира асоциации с периода на менопауза. Какво трябва да знаем за този период от живота на всяка жена?

Менопаузата е естествен процес, през който преминава всяка една жена. Разбира се, менопаузата се проявява по различен начин, в зависимост от индивидуалните особености на всяка жена. При едни жени тя протича незабелязано, без особена промяна в качеството на живот, с незначителни симптоми, които по-скоро се свързват с постепенното изчезване на менструацията. При други жени по време на менопаузата в резултат на хормонални, физически и психо социални промени, могат да настъпят доста неприятни симптоми, които да доведат до различни заболявания, а някои от симптомите могат да бъдат и сигнал за опасно заболяване, развиващо се в тази възраст. Менопаузата е момента от последното менструално кървене, след което в продължение на 1 година не настъпва менструация.

6.  Изведнъж ли настъпва менопаузата?

Не! Настъпването на менопаузата е плавен процес, който се предшества от перименопаузата. Тогава настъпват промени, свързани с намаляването на хормоналните нива – естрогени и прогестерон, в резултат на което се понижава яйчниковата активност и настъпва нарушение в месечния цикъл. Намалява възможността за забременяване. Този период може да трае от три до пет години, след което настъпва същинския климактеричен период, наречен менопауза с най-изявени субективни оплаквания. Спира менструацията и симптомите се проявяват с по-голяма сила и дискомфорт. В периодът след менопаузата постепенно настъпва пълно преустановяване на функцията на яйчниците.

7. Какво се случва с женския организъм при настъпване на менопаузата?

Секрецията на естроген и прогестерон в яйчниците се регулира от хипоталамуса чрез гонадотропните рилизинг хормони (GnRH) и от предния дял на хипофизата чрез фоликуло-стимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Когато обаче в яйчниците липсват или няма достатъчно зреещи фоликули, то те не произвеждат естрогени и прогестерон и настъпва промяна в концентрацията им. Това е знак за мозъка да засили производството на тези хормони, за да се провокира зреенето на фоликулите и овулирането им, с цел възстановяване нивата на концентрация на фоликуло-стимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Фоликуло-стимулиращия хормон възбужда производството на естрогени от фоликула. Лутеинизиращият хормон стимулира производството на прогестерон от жълтото тяло. Без достатъчно естрогени и прогестерон се нарушава обратната връзка с ЦНС.

С други думи въпреки по-високите нива на фоликуло-стимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH) производството на естрогени и прогестерон пада и хормоналната картина излиза от равновесие. 

8.  Кога обикновено жените навлизат в този нов етап от живота си, наречен менопауза?

Менопаузата засяга предимно жените след 40-45 годишна възраст. Цялата група на жените в менопауза е над милион българки, приблизително всяка четвърта жена. Повече от 70% от жените в менопауза проявяват в различна степен различни климактерични симптоми.

9.  Какви са симптомите на менопаузата при жените?

Всяка жена е уникална и както месечния й цикъл и бременността й протичат по различен начин, така и менопаузата е индивидуално преживяване. Типично за всички симптоми, както физически, така и психически, е, че заради специфичните промени в производството на различните хормони, всеки един от тях се проявява с различна сила, в различно време.  Най-често срещаните оплаквания на жената в менопаузата са: топли вълни, спонтанни изпотявания, нарушения в съня, нервност. Разбира се наблюдават се и други симптоми, като покачване на теглото, изтъняване на косъма, косопад, болки по време на цикъл, обилно кървене, спонтанни изпотявания, замайване, болки и/или напрежение в гърдите, сухота на влагалището, вагинална атрофия, неспособност за контролиране позивите на уриниране, цистити, отпускане на кожата.

10.  Как да се справим със симптомите по време на менопауза?

За никого не е тайна, че активния начин на живот, здравословното хранене, избягването на вредните навици като прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушене са предпоставка за подобряване качеството на живот. Подобряването на качеството на сън, повишаването на физическата активност, както и приемът на витамин D, витамин Е, калций и магнезий могат да помогнат на жените да преминат по-лесно през този етап, без симптомите да се отразят негативно на тяхното ежедневие. Ако това не помогне, може да се консултирате със своя лекар. Най-вероятно той ще ви посъветва как да облекчите неприятните симптоми и ще изпише подходящото за вас лекарство.

11. Стигаме до най-важния въпрос – какви са възможните терапии за лечение на менопаузалните симптоми?

Има два варианта за лечение на вазомоторни симптоми в периода на менопауза – с хормони и без хормони. Съществува и един трети вид терапия с хранителни добавки, които съдържат изофлавони и/или засилване консумирането на храни с богато соево съдържание, което е по-скоро избор на диета, отколкото на терапия. За съжаление количеството на продаваните продукти, съдържащи изофлавони, се увеличи значително в последните години. Резултатите от проучванията на тези продукти са противоречиви и към момента липсват научни доказателства относно тяхната ефективност. От гледна точка на безопасността, приемането на изофлавони или т.нар фитоестрогени за облекчаване на оплакванията, съпътстващи менопаузата крие риск за развитие на рак на гърдата или матката.

Хормоналната или хормонално-заместителна терапия повлиява бързо симптоматиката на менопауза, и доскоро беше първи избор за лекарите. След публикуване на обширни проучвания, хормоналната терапия беше подложена на сериозни критики, поради подценени рискове относно безопасността на използваните хормонални продукти. Например при продължителна употреба хормоните могат да доведат до развитие на рак, както и запушване на кръвоносни съдове. Освен това хормонално-заместителната терапия не може да се назначава при жени с рак на яйчника, тромбов либид, разширени вени. Основен принцип е приемът на хормони да бъде единствено и само при симптоми с най-висок интензитет във възможно най-ниски дози и за възможно най-кратко време. Ето защо лекарите специалисти трябва да предлагат хормонална терапия единствено след задължителен индивидуален профил „полза-риск“ за всяка отделна жена при пълно запознаване на страничните ефекти на терапията. Важно условие тук е пациентката да не е пушачка.

Стигаме до лекарствената терапия без хормони. Тя е възможна благодарение на едно изключително растение - цимицифуга рацемоза /Cimicifugae racemosae/, познато още като Гроздовидна цимицифуга или сребърна свещичка. Благодарение на модерна фармацевтична технология от коренището на гроздовидната цимицифуга се добива т.нар. изопропанолов екстракт, който дължи своето успокояващото и балансиращо действие на веществата в коренището. Тези свойства на изопропановия екстракт на цимицифуга и липсата на фитоестрогени го правят надеждна алтернатива на хормоналната терапия.

12. Има ли продукти на пазара, които съдържат екстракт от Гроздовидна цимицифуга?

При избора на подходяща терапия е важно чрез проведени клинични проучвания да е доказан безопасния и ефикасен профил на продукта. От продуктите, които се използват за облекчаване на симптомите, свързани с менопаузата, единствено Ремифемин е регистриран растителен продукт, научно подкрепен с най-много доказателства по отношение на безопасност и ефикасност. Екстрактът от Цимицифуга, вложен в продукта е с най-много изследвания в световен мащаб. От корена на на растението Cimicifuga racemosa /сребърна свещичка/ се извлича изопропанолов екстракт (iCR), патентован и наличен само в Ремифемин. Повече от 20 клинични проучвания доказват качествата на продукта, произвеждан по правилата на добрата медицинска практика от немската фармацевтична фирма за растителни продукти – Шапер и Брюмер.

13. За всички пациентки ли е приложим продукта?

Да, за всички, които имат специфичните за този период оплаквания. Тук е мястото да отбележим, че за жени, които са противопоказни за лечение с хормони или жени, които не желаят да приемат хормони, при пациентки с рискови фактори за провеждане на хормоно-заместителна терапия, като напр. хормонално зависими тумори, Ремифемин е единствената алтернатива за справяне със симптомите на менопаузата.

14.  Приложим ли е продукта при жени, претърпели хирургична интервенция за отстраняване на яйчниците?

При онкогинекологично болните, при които по правило се извършва овариектомия или хирургично отстраняване на яйчниците, както и при болните с рак на млечните жлези, на които е направена овариектомия веднага след оперативната интервенция, настъпва посткастрационен синдром. Симптомите се усещат от жените още на следващия ден след оперативната интервенция. Тяхната сила е много по-голяма, отколкото при жените, при които тези оплаквания са резултат на постепенно отпадане на яйчниковата функция, защото организмът няма време да се приспособи към настъпилите промени. Стресът от естеството на заболяването също засилва тези симптоми. Не са малко и жените с рак на млечните жлези, които не са овариектомирани. Те също преминават през периодите на преклимакса и климакса, които настъпват по-рано от обичайното за другите жени време.

С Ремифемин е отчетен значителен клиничен ефект още след първата седмица от лечението, който се изразява в рязко намаление в силата и честотата на топлите вълни и значително намаляване на останалите симптоми. В проучване, проведено от немския производител, се оценява добрата поносимост и ефикасност на продукта при жени, при които има противопоказание за употребата на хормонално-заместителна терапия (ХЗТ).

15.  В заключение, можете ли да обобщите ползите от прилагането на растителна терапия?

Липсата на хормони и фитоестрогени, гарантира успешна и безопасна терапия, без да повлиява ендрометриума и тъканта на гърдата, което го прави подходящ за дългосрочно прилагане. През годините, Ремифемин е клинично изпитван  в многобройни проучвания - по този начин ефективността, поносимостта и безопасността му са добре изследвани и доказани.

#42

© 2020. «Sevex Pharma Ltd.» All right reserved. «Cookie policy» «Privacy policy»